Nach oben

Hoe moet je als ectomorph spiermassa aankomen

Von Bodymass Nutrition - 15 März 2019 -
Eric Broser is al voor 20 jaar actief in de gezondheid en fitness industrie als trainer, wedstrijd-voorbereidingscoach, model, auteur, columnist, consultant en sportschooleigenaar. Hij is Natural Professional Bodybuilder en behoort tot de top van de steroïde-vrije bodybuilders van de wereld. Hieronder vertelt hij wat je als ectomorph het beste wel en niet kunt doen.


Een paar dagen geleden was ik in de sportschool mijn biceps en triceps aan het aanpakken toen een jongen mij benaderde en wat vragen had over bodybuilding: “Ik weeg nu 70 kg en ik wil binnen een jaar zo’n 10 kg spiermassa aankomen. Wat kan ik doen om massa aan te komen zonder dat ik dik word? En moet ik ook cardio doen naast mijn krachttraining?”

Het laatste wat dunne jongens moeten doen

Ik had hetzelfde probleem toen ik voor het eerst startte met trainen, sterker nog, ik was zelfs dunner. Ik woog zo’n 57 kg  (met een lengte van 1,80m) toen ik voor het eerst een dumbbell aanraakte. Ik snap dus zijn probleem en ik voel zijn drang om een gespierder lichaam te bouwen. Ik heb de jongen gezegd om op dit moment geen cardio te doen. Als een ectomorph die moeite heeft met het aankomen van massa is het niet slim om meer calorieën te gaan verbranden en je stofwisseling te verhogen door middel van cardio.

Je wil dat elke calorie wordt gebruikt om spieren te herstellen en te laten groeien, ondanks je een klein beetje lichaamsvet aankomt. Om zeker te zijn dat je niet te veel extra lichaamsvet aankomt, zul je enkel cleane voedingsmiddelen moeten eten. Probeer grotendeels van je calorieën uit voedingsmiddelen als vlees, eieren, melk, kip, vette vis, eiwitpoeders, rijst, pasta, aardappelen, volkoren brood, fruit en groentes. Probeer de pizza’s, het ijs en de pannenkoeken niet als normaal te beschouwen, maar je mag hier soms best van genieten.

De effecten van overtrainen

Een ander struikelpunt van dunne mensen (ectomorphs) is dat ze zich snel kunnen overtrainen, omdat ze niet hetzelfde herstelvermogen hebben dan iemand die wat meer spiermassa heeft en al langer traint. Het is dan ook niet verstandig om boven op je krachttraining cardio te doen, dan wordt de kans van overtrainen alleen maar groter.

Mijn advies is om maximaal 4 keer in de week hard en zwaar te trainen. Eet dagelijks zo’n 5 tot 6 maaltijden die hoog in calorieën zijn maar uit cleane voedingsmiddelen bestaan. Ook raad ik aan om 7 tot 9 uur per nacht te slapen. Dit zijn de simpelste, maar meest bruikbare tips voor meer spiergroei.

 
Bron: Muscle & Fitness